Håndlagdetepper må akuratt som andre møbler vedlikeholdes for en lang levetid! Under følger en rekke gode tips og råd for hvordan man skal forlenge teppets levetid.

Vi betrakter våre tepper som levende «vesen». Bruk av naturmaterialer som ull, bomull, silke og plantefarger gjør at alle tepper trenger å puste for å leve. Dermed bør du sørge for at ditt teppe får riktig plassering, og bra behandling til å puste.

Fuktighet og kjemiske stoffer er de største fiender av tepper. Behandling av tepper blir derfor vesentlig for levetiden deres når de utsettes for slike skader. En bør ha noe grunnleggende kunnskap om håndknyttet tepper før man går i verks med reparasjon eller vedlikeholdsarbeid av tepper.

Generelt bør tepper legges på et tør underlag, og å luftes et par ganger i året. Rens av tepper forlenger levetiden på tepper. Vi anbefaler dermed vask/rens av tepper en gang hver 5. år, avhengig av forbruket.

PS. Vi anbefaler våre kunder til å oppsøke profesjonelle teppeforhandlere ved evt. omfattende skader etter et uhell, og for rens og vask av tepper. Rens aldri et originalt håndknyttet teppet med kjemiske rensemidler.

Generelle råd og tips:

1. Sørg for at teppet legges på tørre, støvfrie og jevne gulv. Fuktighet på tepper kan føre til store skader over tid. Rotér eller snu teppet av og til ved hovedrengjøring for å jevne ut bruken, og sørg for at lysforholdet også fordeles på teppet.

2. Unngå å legge tunge og spisse gjenstander på tepper. For å unngå avmerking og ”kveling” på ullen bør tunge bord, kommode og andre gjenstander flyttes noen centimeter av og til.

3. Støvsuging anbefales helst med vanlige støvsugere. Roterende støvsuger og teppebanker anbefales ikke på håndknyttede tepper. Støvsug teppet alltid med den glatte siden. Det er godt for teppet å bli støvsuget på baksiden ved anledninger.

4. Alle slags flekker etter tilsøling bør umiddelbart behandles. Ikke la sølet tørke ut av seg selv på teppet. Tørk av eller fjern så mye av sølet du kan før du vasker flekken.

5. Lufting og risting av tepper anbefales jevnlig minst et par ganger i året.

6. Rens av tepper anbefales etter forbruket og forbruksområdet. Er det veldig mye ”trafikk” på teppet med småbarn så anbefales rens av teppet innen 3 – 5 år. Er det mindre ”trafikk” på teppet bør teppet renses etter 7-10 års bruk. Riktig og fagmessig rens vil forlenge levetiden på teppet, og man får ellers klarere farger og glansen kommer tilbake. Rens alltid håndknyttede tepper hos teppeforhandlere.

7. Skader eller slitasje på tepper bør utbedres snarest mulig for å begrense skadeomfanget. Slitasje/skader på langsiden og på frynser kan forekomme etter tid. Slike skader bør forbedres så snart du oppdager dem.

8. Ikke legg teppet i områder med direkte sollys. Dette kan på sikt medføre til bleking av fargene. For å unngå dette kan du henge opp persienner/gardiner eller dekke til med noe på teppet.

9. Sørg alltid for at det ikke kommer fuktighet fra blomsterpotter eller lignende på teppet.

10. Prisen på våre tepper stiger alltid med tiden. Oppdater verditaksten på dine tepper etter 10 – 15 år.

Søling av væske:

Ved uhell av små karakter som ofte forårsaket søling av vesker følg vennligst trinnvis denne bruksanvisningen;

1. Fjern så mye som mulig av vesken med en skje eller en ufarget klut.

2. Vask flekken med svamp/klut dyppet i rent og lunket vann.
(Gjenta denne operasjonen flere ganger.)

3. Bruk et par skjeer såpefri teppesjampo eller grønnsåpe i 5 liter lunket vann. Tilsett en teskje hvit/natur eddik i vannet. Rør vesken godt sammen.

4. Vask flekken med en rent svamp/klut dunket i vannet. Gjenta denne operasjonen flere ganger.

5. Bruk en rent svamp/klut dunket i rent lunket vann og vask flekken nå med dette. Gjenta denne operasjonen flere ganger.

6. Tørk ved å føne på flekken, eller ved å legge flere lag trekk-papair over og under flekken med noen tungt på. Ellers kandet legges noe under teppe slik luften sirkulerer under fuktighetsområder.

7. Det anbefales sterkt å lufte godt den delen av teppe som ble vasket. Det kan settes noen under teppe slik at luften sirkulerer både under og over.

8. For behandling av større skader vennligst oppsøk profesjonelle teppeforhandlere.