Ingen har hittil klart å finne ut hvor gammel teppekunsten er, men vi vet at bruk av tepper var vanlig lenge f.Kr. Gamle veggmalerier og unstartikler fra Persia, Babylon og Egypt kan bekrefte dette.

Under en ekspedisjon i Altafjellene i Sibir fant den russiske arkeologen og professoren S. I. Rudenkov det hittil eldste kjente teppet; «Pazirak» i 1944. Teppet er anslått å være mer enn 2500 år gammelt. Det er fastslått at motivene og knytteteknikken stammer fra det eldste kongedømmet i Persia (Iran) – Achaminian. Dette teppet oppbevares i dag i Leningrad kunstmuseum.

I dag knyttes det tepper i mange forskjellige land, men hovedsakelig i Sentral-Asia.Afghanistan, India, Pakistan, Kina, Tyrkia og Iran som står for eksport av tepper til verdensmarkedet. Iran har alene den største andelen (ca. 45 %) av teppemarkedet i verden. Iran står også for eksport av de mest kvalitetsfulle og eksklusive teppene.
Det er mer enn 2,5 mill. iranere som arbeider med tepper til daglig.

Ekte persiske tepper til enhver smak:
Ekte persiske tepper skal passe til enhver smak. Vi iranere er stolte av å hevde at vi lager tepper som kan passe fra et arbeiderklassehjem til et slott. Dette betyr at vi har tepper til alle typer mennesker. Kvaliteten er alltid avgjørende for prisen. Antikke og semiantikke tepper finner ofte sin plass i museer og hos private teppesamlere. Ekte persiske tepper skaper glede, behag og verdighet.

«Det åttende underverk».
«Det åttende underverk» kalte man verdens største teppe på en størrelse av 135 m x 46 m. Det er en total størrelse på 6210 m2, nesten like stort som en fotballbane. Dette teppet ble bestilt av De forente arabiske emirater til en moské i hovedstaten Abu Dhabi for noen år tilbake. Teppet ble laget av 50 tonn ull og 15 tonn bomull. Da teppet var ferdig, veide det 45 tonn. Teppet ble laget i 3 store teppeverksteder i nordøst Iran av 200 menn på 3 arbeidsvakter i 2 år.

Vi tar gjerne i mot din bestilling på tepper som har spesialmål, spesialmotiver og farger. Du kan velge hva som helst av motiver, størrelser og farger. Kontakt Saeid for mer informasjon.

Håndlagde tepper kan deles inn i 3 kategorier:

1. Håndknyttet (persisk eller tyrkisk knute)
2. Håndvevet (kilim)
3. Håndbrodert (Sumak eller heklet)

Tepper lages hovedsakelig av:

1. Ull på ull
2. Ull på bomull
3. Ull og silke på bomull/ull
4. Ull og silke på silke
5. Silke på bomull
6. Silke på silke (det mest eksklusive)

Aldersbetegnelser for håndlagde tepper:

1. Nytt fra 0 – 20 år
2. Old fra 20 – 50 år
3. Semiantikk fra 50 – 100 år
4. Antikk fra 100 år og oppover

Kvaliteten på tepper er avhengig av knutetettheten, bruk av materialer, skjønnhet og alder. Knutetettheten kan variere fra 50 000 til 1 600 000 knutter /m2. Kvalitet på ull og silke kan også være av ulik grad som vil prege kvaliteten på teppet i sin helhet.
Farger på garnet som brukes på tepper kan være naturlige eller industrialiserte. Dette vil også være med på å avgjøre kvaliteten og prisen på teppet.

Kvalitet, litt av hvert:

Alle tepper har ulik kvalitet og pris. Med kvalitet mener man at tepper skal være både brukervennlige, miljøvennlige og ha lang levetid. De skal være håndlagde og bestå av naturmaterialer. Alle tepper er individuelle, og må vurderes individuelt.

*Et teppe kan bestå av 50 000 til over 1 500 000 knuter pr. kvadratmeter. Du kan regne knutetettheten med å telle antall knuter pr 1 cm2, og gange det med 10.000. Da finner du antall knuter pr m2.

*Kvalitet på materialet som blir brukt, dvs. grad og andel av ull, silke og bomull.
Tepper av 100 % silke er blant de mest eksklusive. Tidligere ble det lagd en del tepper med gulltråd og sølvtråd.

*Valg av riktig fargestoffer er også viktig for kvalitetsvurdering av et teppe. Bruk av plantefarger eller andre naturfarger var et krav i teppekulturen. Men bruk av industrifarger har etter hvert blitt mer brukt i orientalske tepper. Eldre tepper består som vanlig av naturfarger.

*Jo eldre et ekte persisk teppe blir, desto penere ser det ut, og mer verdi får det.

Teppevalg vs. Interiør:

Velg alltid et teppe som du liker. Neste skritt er å tilpasse teppe til det miljøet der det skal ligge. Din individuelle smak vil prege ditt interiørmiljø med persiske tepper. Vi betrakter våre tepper som tidløse og uavhengig av moter. Ekte persiske tepper består av mange variasjoner i mønster og farger. De gir deg mulighet til å velge et teppe som passer akkurat din smak og dine omgivelser. Store variasjoner av mønster, otiver og farger i vår teppekultur gjør det lettere for deg å tilpasse ekte persiske tepper i stil til ulike miljøer og interiør. Riktig teppe til riktig interiør skal skape en følelse av glede,farger og orientalsk lidenskap. For valg av tepper er det lurt at du tar et mål av arealet
og ser hvilke grunnfarger som går nærmest inn i miljøet.

Kontakt Saeid`s tepper for mer info om riktig teppevalg!

Fordeler med håndknyttede tepper vs. Syntetiske maskinlagete tepper:

I motsetning til maskinlagde og syntetiske tepper har våre tepper følgende egenskaper;

*De mest miljøvennlige produkter laget av rene naturmaterialer som ull, bomull, silke og naturfarger. (ikke allergifremkallende)

*Våre tepper er brukervennlige, har lang levetid, og går i arv i flere generasjoner.

*Våre tepper er investeringsobjekter og vil alltid stige i pris med tiden. Tilstanden til tepper etter vedlikehold kan være med på å avgjøre prisen på gamle tepper.

*Våre tepper kan alltid tilpasses til nye interiører. De skaper varme, glede og et særpreget individuelt miljø.

*Alle slags skader og slitasje på håndknyttete tepper kan repareres og restaureres.

*Det er lett å vedlikeholde, støvsuge, fjerne flekker og hår fra hunder og katter. Alt kan renses bort fra våre tepper.

*Våre tepper er 100 % håndknyttede

Hvordan kan du skille mellom et håndlagd og et maskinlagd teppe?

Det å kunne skille mellom et håndlagd og et maskinlagd teppe er en stor fordel for
dem som kjøper tepper hos andre enn seriøse teppeforhandlere. Forskjellen er som
himmel og hav, når det gjelder kvalitet, pris og egenskaper.

1. Et håndlagd teppet vil som ofte består av litt uregelmessigheter og avvik i
motsetning til maskinlagde som er strukturerte og nøyaktige når du ser dem på
baksiden.

2. Et håndlagd teppe veier alltid noen kilo ettersom hvor tykk teppe er. Men
maskinlagde tepper er som ofte lette og stive.

Frynser i håndlagde tepper danner grunnlaget for våre tepper og går gjennom hele
langsiden på tepper. Maskinlagde tepper lages på et nettsystem og inneholder dermed
ikke frynser. Disse blir surret på teppe med maskin som skille seg fra de originale. Det
samme gjelder også kanter på langsiden som sys med maskin også. Her ser dere
forskjellen på et håndlagd teppe (bilde til venstre) og et maskinlagd teppe
(bildet til høye) fra baksiden.