16 års jubileum

Kjære kunder/ venner!

I disse dager starter vi med feiring av vårt 16  års jubileum. Det begynner å bli en del år siden da jeg startet opp Ekte persiske tepper i 2001.

Jeg glemmer aldri den tiden, erfaringer, kunnskapen og de gode opplevelsene med mennesker som sosialarbeider, miljøterapeut , og sosial konsulent før teppe prosjektet ble etablert. Jeg savner fortsatt min «hjelpsomme» rolle som var ofte veldig krevende, engasjerende og energi tapende, men likevel meget interessant, spennende, lærerikt og berikende. Takk til alle dere som delte deres kaotiske verden med meg, og jeg håper at kontakten med meg bidro til noe positivt til dere.

Jeg har vokst opp i en stor familie med en mor som var/ er utrolig glad i persiske tepper. Derfor det lå tepper i alle rom, noen fine, andre litt grove. Men mor hadde gitt oss en streng beskjed om å gå aldri med sko på tepper. Hun behandle teppene alltid pent, støvsuget dem nesten daglig, tok dem ut å banke støvet ut av dem et par ganger i året, og vasket teppene hvert fjerde / femte år.

Jeg gikk ofte med mor til basaren for å handle, men stoppet alltid ved teppebutikken for å se om det har kommet nye tepper på utstillingen. Jeg ble veldig fascinert av mønster og farger som var alltid ulike far det ene til andre. Jeg husker at alltid beundre dem som hadde laget de teppene.

Kort tid etter Shah,ens feiring av det persiske rike der bl.a. kong Olav deltok sammen med  mange andre konger og statsoverhoder i 1975, startet revolusjonen i 1977. Dette førte til at det persisk kongedømme etter flere tusen år falt, Shah,en flyktet, Khomeini ankom etter mange år i eksil, revolusjonen seiret i 1978, og det islamske republikk av Iran ble etablert i 1979.

Dette førte til bl.a. stenging av all universiteter og høyskole i 2 år (1980-1982). Jeg gikk ut av gymnaset i 1980, og hadde da et sterkt ønske å gå videre på universitet. Men først ble muligheten helt borte, også ble det tøffere etterhvert da mann skulle bli godkjent personlig i et intervju etter skriftlig inntakprøve. Her ble jeg stoppet / IKKE GODKJENT, fordi jeg hadde en bror som var aktiv i opposisjonsgruppa Mojahidin.

Drømmen med å studere videre ble visket med dette bort, og å jobbe i statlige eller kommunale etater ble også uaktuelt. Det ble etterhvert tøffere og tøffere å være ungdom i Iran. Ungdommer fikk ikke lov å samle seg i et sted, vi ble ofte jaget bort fra møtesteder i cafe, eller på gata. Jeg gikk dermed et mørk fremtid i møte, noe som vi «revolusjonære»  hadde aldri regnet med det under revolusjonen.

Disse dannet grunnlaget for nye drømmer og tanker etterhvert om å flytte/flykte fra landet. Men under denne prosessen ble jeg kjent med noen teppe reparatør som etablerte en butikk i nærmiljøet vårt. Siden jeg hadde allerede interesse for tepper fra før, så brukte jeg mye av min fritid samme med en venn hos ham, og ble etterhvert begeistret mer for det arbeidet han utførte på gamle og slite tepper. Han var mester i sitt yrke, og kunne de mest krevende operasjonene. Hull på tepper ble reparert uten at eieren kunne finne ut hvor hulen var tidligere. Han fikk etterhvert mange nye kunder med nye oppdrag. Dette førte til han søkte oss til å hjelpe han, og slik gikk jeg i lære hos han med en betingelse at han skal lære meg å knute tepper. Og slik lærte jeg å knute tepper og å reparere tepper gjennom flere år som lærling.

Når planen var klar til å reise far landet mitt, så var målet å komme til Tyskland som var senter for salg av persiske tepper i Europa. Men under reisen forandret planene mine, og Norge ble erstattet i stede for. Etter nesten 3 mnd under reisen fra Teheran til Istanbul, via Romania til Bulgaria, og gjennom København kom jeg til Fornebu 28 september 1986 i en surt og brist høstvær. Jeg skulle ikke bli overrasket etter å se bjørner på gata, ble jeg fortalt av noen bekjent på flyplassen i Beograd på vei til flyet til Norge, var sterkt festet på minne. Jeg var litt skremt av det, siden jeg ikke visste så mye om Norge.

I Norge jobbet jeg en del ekstra med reparasjon av tepper etter at jeg flyttet fra Valdres til Oslo i 1988. Men drømmen om å studere vokste opp på nytt i meg. Og da startet i Norges kommunale og sosial høyskolen i Oslo i 1990, og gikk ut som første iranske mannlige barnevernspedagog i 1993.

Fortsettelsen kommer ………

Saeid G. Fashkhami er innehaver av teppebutikken Saeid`s Tepper og har flere års bakgrunn fra denne industrien. Selv er han født og oppvokst i Iran og har lenge vært i teppebransjen. Han kom fra Iran til Norge i 1986, med lang erfaring innen teppeknyting og reparasjon. I Norge har han tatt akademisk utdanning innen helse-og sosialfag, og har arbeidet som sosialrådgiver i stat og kommune i mange år. Tepper har vært hans hobby både før og etter han flyttet. Ut fra mange års erfaringer og kunnskaper om ekte persiske tepper startet han opp sin butikk i Strømmen Storsenter i 2003. Saeid, som mange andre, ser på dette flotte håndarbeidet som kunst og samleobjekter. Derfor blir det en glede for Saeid å presentere dette tradisjonelle håndverket for dere, og å dele sine kunnskaper og erfaringer for de interesserte.

Kommentarer er ikke tillatt