Saeid`s Tepper har vært med på en artikel om tepper fra KLIKK / Bolig

Top of Form

Bottom of Form

 

 

  • FORSKJELLEN KAN VÆRE 30.000

EKTE OG FALSK: Teppet til venstre er ekte og håndknyttet. I motsetning til ekte tepper syes langskanten på falske tepper med maskin noe man kan se den tydelige sømmen på forsiden eller baksiden. På teppet til venstre sees også en “skinnkant”. Dette settes opp på ekte persiske tepper for å både forstrekke langsiden, forbygge slitasje og gjør at teppet vil ligge mer stødig på gulvet. © Illustrasjonsfoto: Saeid Fashkhami fra Saeid`s Tepper.

 

 

ER TEPPET EKTE ELLER FALSKT?

Forskjellen kan være 30.000

Slik avslører du om teppet er håndlaget eller maskinlaget.

ekte kontra uekte
Saeid`s Tepper bruker denne illstrasjonen i sitt brosjyre. Teppet til venstre er et ekte persisk teppe, mens teppet til høyre er maskinlagd og uekte.

 Del på Twitter 0

 Del på Facebook 29

Gry Catinka WoldRedaksjonen

Publisert 2.1.15

Fakta om persiske tepper

Ingen vet med sikkerhet hvor og når knyttingen av tepper oppsto, men man antar at tepper var vanlig i bruk allerede 2-3000 år f.kr. Egyptiske veggmalerier og avbildninger fra Babylon i Assyria viser tepper.

Det eldste bevarte teppet ble funnet i en grav i Altai fjellene i Sibir, innefrosset og dermed usedvanlig godt bevart. Altai-teppet som er utstilt i Ermitagen i St. Petersburg måler 183 x 200 cm. Teppet har et stort geometrisk midtfelt, oppbygget av firkanter og innrammet av to hovedborder med motiv av elg og krigere, som igjen er innrammet av hippogriffer og fønix fuglen.

 Persiske tepper kan deles inn i fire hovedkategorier:

Nomadetepper: Lages av nomader, hovedsakelig i ørkenområdene i sentral Iran. Nomadene gjør alt arbeidet på teppene selv, ullen er gjerne fra deres egne sauer og blir håndspunnet og farget (noen ganger med plantefarger). Nomadene benytter ull også i renningen på teppene.

Landsbytepper: Lages hovedsakelig i fjellområdene i Iran. Her brukes det geometriske og stiliserte mønstre. Her brukes for det meste bomull i renningen.

Bytepper: Det knyttes kvalitetstepper i de største byene i Iran. Her er rose- og blomstermønstre mest dominerende.

Verkstedstepper: De flotteste og mest eksklusive persiske teppene blir laget i anerkjente teppeverksteder. Her går teppekunstnere sammen i kooperativer og lager de tetteste persiske teppene som har mellom 1 million til 2,5 millioner knuter per m2

  • Et teppe kan bestå av 50 000 til over 1 500 000 knuter pr. kvadratmeter. Du kan regne knutetettheten med å telle antall knuter pr 1 cm2, og gange det med 10.000. Da finner du antall knuter pr m2.
  • Kvalitet på materialet som blir brukt, dvs. grad og andel av ull, silke og bomull. Tepper av 100 % silke er blant de mest eksklusive. Tidligere ble det lagd en del tepper med gulltråd og sølvtråd.
  • Valg av riktig fargestoffer er også viktig for kvalitetsvurdering av et teppe. Bruk av plante farger eller andre natur farger var et krav i teppekulturen. Men bruk av industrifarger har etter hvert blitt mer brukt i orientalske tepper. Eldre tepper består som vanlig av natur farger.
  • Jo eldre et ekte persisk teppe blir, jo penere ser det ut, og desto mer verdi får det.

Kilder: Iranimport.no, Pars tepper GlasMagasinet. Saeid`s Tepper.

Det bugner av pent brukte tepper på bruktmarkedene, både på nettet og på fysiske marked.

Når du ser et persisk håndknyttet teppe til salgs på Finn.no for 1000 kroner, er det fristende å slå til.

Men hva er hva, og hvordan skal vi navigere for å handle kvalitetstepper?

Store prisforskjeller

Priser på ekte håndknyttede tepper varierer etter kvalitet. Det vet teppehandler Saeid Fashkhami, daglig leder og innehaver av Saeids tepper på Strømmen storsenter.

– Tepper av samme størrelse, for eksempel 150 x 100 centimeter kan koste alt fra 1000 kroner og opptil 30.000 for eksklusive silketepper. Antikke tepper kan koste enda mer på grunn av unikhet og særpreghet, forteller han.

Et maskinlaget teppe i samme størrelse er langt rimeligere og koster fra to hundre kroner, med makspris på tre-fire tusen avhengig av hvilke materialer de har tatt i brukt.

– Det å kunne skille mellom et håndlaget og et maskinlaget teppe er en stor fordel for dem som kjøper tepper hos andre enn seriøse teppeforhandlere. Forskjellen er fra himmel til hav, når det gjelder kvalitet, pris og egenskaper, sier han.

Dette ser du etter

Om teppet er hånd- eller maskinlaget, avsløres av følgende tegn:

* Et håndlaget teppe vil som oftest ha noen uregelmessigheter og avvik, i motsetning til maskinlagde som er strukturerte og nøyaktige når du ser dem på baksiden.

* Et håndlaget teppe veier alltid mer (ettersom hvor tykt teppet er). Maskinlagde tepper er som ofte lette og stive.

* Frynsene danner grunnlaget for våre tepper og går gjennom hele langsiden. Maskinlagde tepper lages på et nettsystem og har ikke frynser. Disse blir surret på teppe med maskin som skille seg fra de originale. Det samme gjelder også kanter på langsiden som sys med maskin også. Se bilde i toppen av saken.

* Det er store kvalitetsforskjeller mellom ekte håndlagde tepper også.

Ujevnheter er et godt tegn

Også Aud Christensen, kategorisjef i Bohus, er enig.

– Snu teppet og se på baksiden. Da ser man at knutene på håndknytt er ujamne og varierende, mens på maskinknyttet er de helt like. Det samme ser man på kanten at kanten er ujamn på håndknytt og helt strøken på maskinlaget.

Baksiden av teppet avslører også om frynsene er sydd på.

– Frynsene på et håndknyttet teppe er en del av renninga, mens på et maskinlaget er frynsene sydd på. Snu teppet så ser du det.

 

Håndlaget er ikke det samme som god kvalitet

Alle tepper har ulik kvalitet og pris. Med kvalitet mener man at teppe skal være både brukervennlig, miljøvennlig og ha lang levetid. De skal være håndlagde og å bestå av naturmaterialer. Alle tepper er individuelle, og må vurderes individuelt.

Det er tradisjon for å bruke ord som «persisk», «håndlaget» eller «håndknytt» for å beskrive teppets kvalitet. Det kan være misvisende. Et persisk håndknytt teppe kan faktisk ha dårligere kvalitet enn et maskinlaget tyrkisk teppe, i følge nettsidene til galleri Dobag. De skriver:

«Kvaliteten har i utgangspunkt ingen ting med opprinnelsen å gjøre, det finnes gode og dårlige tepper i alle land. Før i tiden var de persiske mest kjent i Europa og gikk for å være «finest». Men etter at man for eksempel også i Iran innførte syntetiske farger (for over 100 år siden!), tok i bruk billig ull og bomull av dårlig kvalitet (endog syntetiske fibre idag!), kastet vrak på gode gamle håndverksskikker på grunn av prispress, masse-kopierte salgbare klassiske mønstre, så kan et persisk teppe idag være en dårligere investering enn et maskinlaget teppe. Så begrepet «persisk», kombinert med et velklingende navn for et kjent mønster, er på ingen måte noen garanti! Det samme gjelder for tepper fra andre klassiske teppeland, som for eksempel Tyrkia, Afghanistan, Nepal.

Da har det kanskje ikke så stor betydning at den gjengse forbruker ikke ser forskjell på de orientalske teppene.

– For å skille tepper fra Iran (Persia )fra andre land  må man være ekspert på håndknyttede tepper, mener Christensen.

Ekte tepper for bedre inneklima

Både inneklimaet og det globale klimaet har best av at du kjøper håndlagde tepper laget av naturlige tekstiler, mener Fashkhami.

– De mest miljøvennlige produkter laget forhånd av rene naturmaterialer som ull, bomull, silke og naturfarger som ikke er allergifremkallende.

I tillegg er de brukervennlige, har lang levetid, og går i arv til flere generasjoner, og de kan bli investeringsobjekter.

– De vil alltid stige i pris med tiden. Tilstanden til tepper etter vedlikehold kan være med på å avgjøre prisen på gamle tepper, selv om alle slags skader og slitasjer på håndknyttete tepper kan repareres og restaureres, sier Fashkhami.

Han mener det er lett å vedlikeholde, støvsuge, fjerne flekker og hår fra hunder og katter fra ekte tepper.

– Maskinlagde tepper av syntetiske stoffer er ofte alergifremkallende, de avgir fra seg støv og gasser og er vanskelige å vedlikeholde og fjerne flekker fra. I tillegg har de nesten ingen verdi i brukt tilstand, og vi betegner dem som miljøfiendtlige. De lages med maskin, de lages av syntetiske stoffer, har kort levetid, og de må gjenvinnes etter bruk igjen.

 

 

Saeid G. Fashkhami er innehaver av teppebutikken Saeid`s Tepper og har flere års bakgrunn fra denne industrien. Selv er han født og oppvokst i Iran og har lenge vært i teppebransjen. Han kom fra Iran til Norge i 1986, med lang erfaring innen teppeknyting og reparasjon. I Norge har han tatt akademisk utdanning innen helse-og sosialfag, og har arbeidet som sosialrådgiver i stat og kommune i mange år. Tepper har vært hans hobby både før og etter han flyttet. Ut fra mange års erfaringer og kunnskaper om ekte persiske tepper startet han opp sin butikk i Strømmen Storsenter i 2003. Saeid, som mange andre, ser på dette flotte håndarbeidet som kunst og samleobjekter. Derfor blir det en glede for Saeid å presentere dette tradisjonelle håndverket for dere, og å dele sine kunnskaper og erfaringer for de interesserte.

Kommentarer er ikke tillatt